Συμμετοχή σε Ερευνητικά Έργα...

 

Horizon 2020 Project:

TILOS_ Technology Innovation for the Local Scale, Optimum Integration of Battery Energy Storage (TILOS)

CALL FOR COMPETITIVE LOW-CARBON ENERGY, H2020-LCE-2014-3 Sub call of: H2020-LCE-2014-2015, Topic: Local / small-scale storage LCE-08-2014

Συντονιστής Έργου:

Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.) – πρώην Τ.Ε.Ι. Πειραιά Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Συμμετέχοντες: 15 συμμετέχοντες / 7 χώρες (EL, DE, FR, UK, SE, IT, ES)

Έναρξη Έργου: 1/2/2015

URL: http://www.tiloshorizon.eu/

Στόχος και αντικείμενο του έργου:

Σκοπός του ερευνητικού έργου TILOS είναι η ανάπτυξη και λειτουργία ενός έξυπνου, καινοτόμου μικροδικτύου ηλεκτροδότησης στο νησί της Τήλου, για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων της κοινότητας των Λιβαδιών (~500 κάτοικοι). Το έξυπνο μικροδίκτυο θα βασίζεται σε υβριδικό σχήμα ΑΠΕ (αιολικά και Φ/Β) και προηγμένης τεχνολογίας συσσωρευτές, θα υιοθετεί στρατηγικές διαχείρισης της ζήτησης και θα αλληλεπιδρά με το ηλεκτρικό σύστημα Νισύρου-Κω μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τέλος, θα ενσωματώνει πλήρως αυτοματοποιημένο λογισμικό ενεργειακής διαχείρισης και επικοινωνίας. Οι σύγχρονοι συσσωρευτές τεχνολογίας NaNiCl2 θα αποτελούν την καρδιά του προτεινόμενου συστήματος ικανοποιώντας:

  • Μέγιστη διείσδυση ΑΠΕ και υψηλά επίπεδα ενεργειακής αυτονομίας για το έξυπνο μικροδίκτυο (~100%) αλλά και ολόκληρο το νησί της Τήλου (>60%)
  • Εξαγωγές πράσινης ενέργειας προς το σύστημα Νίσυρος-Κως υπό εγγυημένους όρους
  • Ευστάθεια του τοπικού ηλεκτρικού μικροδικτύου
  • Επικουρικές υπηρεσίες προς το δίκτυο του συστήματος Νίσυρος-Κως

 

FP7 Project:

CRISP_CReating Innovative Sustainability Pathways

THEME [ENV.2010.4.2.3-1] [Foresight to enhance behavioural and societal changes enabling the transition towards sustainable paths in Europe]

Χρόνος : 2011-2014

URL: www.crisp-futures.eu

Στόχος και αντικείμενο του έργου 

Το ευρωπαϊκό έργο CRISP (CReating Innovative Sustainability Pathways across Europe-Δημιουργώντας Καινοτόμα Αειφορικά Μονοπάτια σε όλη την Ευρώπη), χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο στη θεματική ενότητα Περιβάλλον - THEME [ENV.2010.4.2.3-1] το οποίο καλείται να απαντήσει στην πρόσκληση «Foresight to enhance behavioural and societal changes enabling the transition towards sustainable paths in Europe-Προοπτική διερεύνησης για την ενίσχυση των συμπεριφορικών και κοινωνικών αλλαγών που επιτρέπουν τη μετάβαση προς αειφορικά μονοπάτια στην Ευρώπη», με έτος αναφοράς το 2030.

Ειδικότερα επιδίωξη του CRISP ήταν να αναδειχτούν «οι προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή (bottom-up approaches)» οποίες μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το χάσμα μεταξύ της επίγνωσης των περιβαλλοντικών θεμάτων που διακυβεύονται και μίας σταθερής εμπλοκής σε δράσεις / πράξεις που στοχοθετούνται και οδηγούνται από τη αειφορία τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία.

Το έργο υλοποιήθηκε από μία ευρεία ομάδα εργασίας εταίρων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες προερχόμενοι από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Τεχνολογικά Κέντρα: Surrey University - Centre for Environmental Strategy-CES (Ηνωμένο Βασίλειο), Central European University-CEU (Ουγγαρία), University of Groningen-RUG (Ολλανδία), National Institute for Consumer Research-SIFO (Νορβηγία), Kaunas University of Technology-KTU (Λιθουανία), Netherlands Organisation for Applied Scientific Research-TNO (Ολλανδία) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-ΤΕΙ Πειραιά (Ελλάδα - Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων).


Με βάση την αναθεώρηση της πολιτικής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, τρεις τομείς αναγνωρίστηκαν στο CRISP ότι έχουν την κύρια ευθύνη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε συνδυασμό βέβαια με τα σημερινά προβλήματα που βιώνουμε: ο τομέας της διατροφής, η ενέργεια στον κτιριακό τομέα και οι μεταφορές. Ειδικότερα:

Διατροφή: κατανάλωση τροφίμων και παραγωγή - ενδεικτικά υφιστάμενα προβλήματα:

  • η ανθυγιεινή και μη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση

  • οι εισροές στην τροφική εφοδιαστική αλυσίδα πόρων που απαιτούν για την παραγωγή τους υψηλά ποσά ενέργειας

  • τα εν δυνάμει βρώσιμα απόβλητα τροφίμων

Ενέργεια στον κτιριακό τομέα: παραγωγή και χρήση - ενδεικτικά υφιστάμενα προβλήματα:

  • η δύσκολη αλλαγή προσωπικών συνηθειών (ανθρώπινος παράγοντας) / σύγχρονο μοντέλο διαβίωσης

  • η απαιτουμένη προσπάθεια για χρήση οικιακής ενέργειας προερχόμενη από πρώτη ύλη χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα

  • η ευθύνη για το περιβάλλον και η σημασία της σε ατομικό επίπεδο συγκρινόμενη με το προσωπικό κέρδος ή/ και τις προσωπικές δαπάνες

  • η τρέχουσα δομή της αγοράς και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Μεταφορές: προσωπική και συλλογική μετακίνηση - ενδεικτικά υφιστάμενα προβλήματα:

  • η χαμηλή συνειδητοποίηση του οφέλους των εναλλακτικών μέσων προσωπικής μεταφοράς

  • η έλλειψη προσωπικής ευελιξίας

  • η συχνότητα και τα επίπεδα άνεσης των μέσων μαζικής μεταφοράς

  • η έλλειψη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά ύπαρξης δικτύων «κοινής χρήσης αυτοκινήτου - car sharing networks»

  • η έλλειψη της δυνατότητας επιλογής οχημάτων πράσινου - ανανεώσιμου καυσίμου

Με βασικό στόχο του έργου να αναπτύξει καταρχάς μελλοντικά αειφορικά σενάρια διαβίωσης για το έτος 2030 καθώς και μονοπάτια μετάβασης (αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής, πρακτικών, κουλτούρας και συνηθειών) προς αυτά, με έμφαση στη συστηματική συμμετοχή των πολιτών, πάνω από 12 εργαστήρια – workshops διεξήχθησαν στις 6 συμμετέχουσες χώρες με τη βοήθεια μαθητών λυκείου.

Αποτελέσματα – Παραδοτέα του Έργου

Η σύνθεση των 1500 περίπου παραγόμενων ιδεών και απόψεων για το μέλλον το 2030, οδήγησε στην ανάπτυξη 3 βασικών σεναρίων μελλοντικής διαβίωσης:

  • Local Community - σενάριο με έμφαση στο τοπικό χαρακτήρα των κοινοτήτων

  • Ethical World- σενάριο με έμφαση στις ηθικές αξίες και στη διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών

  • iTech - σενάριο με έμφαση στην τεχνολογική εξέλιξη

 

Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου: Δρ Αιμιλία Κονδύλη

‘Αριστοποίηση Συστημάτων Νερού σε Περιοχές με Περιορισμένους Υδάτινους Πόρους’

Χρόνος : 2005-2008, Π/Υ:80.000 €

 

Στόχος και αντικείμενο του έργου   

  • Η μελέτη των διαφόρων τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων των μεθόδων παροχής και των χρήσεων του νερού
  • Ο προσδιορισμός των κριτηρίων αποδοτικότητας αλλά και των περιορισμών στη λειτουργία των συστημάτων νερού
  • Η ανάπτυξη και εφαρμογή του μοντέλου αριστοποίησης του σχεδιασμού και της λειτουργίας των υδατικών συστημάτων
  • Η σύνθεση βέλτιστων λύσεων στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των συστημάτων νερού

 

Φάσεις και Δραστηριότητες του Έργου

Οι Φάσεις του Έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης – Συγκριτική αξιολόγηση έργων υποδομής
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλου αριστοποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας νερού
  • Εφαρμογή μοντέλου αριστοποίησης στο σχεδιασμό και τη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας και ύδατος
  • Σύνθεση των αποτελεσμάτων του έργου - Κατάρτιση ολοκληρωμένων προτάσεων αριστοποιημένου σχεδιασμού και λειτουργίας συστημάτων νερού
  • Συντονισμός του έργου, διάδοση των αποτελεσμάτων

 

Αναμενόμενα Αποτελέσματα – Παραδοτέα του Έργου

  • Παραμετρική μέθοδος υπολογισμού κόστους νερού από έργα  υποδομής
  • Δημοσιεύσεις – Ανακοινώσεις – Μονογραφία

 

 

TEMPUS VISION

Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου A New Vision for Engineering Economy (MEDA PROGRAMME, 2004, with partners from Egypt, Italy, UK), 2004-05.

Στόχος του Έργου είναι η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από χώρες της ΕΕ, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τεχνικοοικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο  FECU  του Καΐρου (Αίγυπτος). Στο έργο συμμετείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο του Καΐρου (Αίγυπτος), το Πολυτεχνείο της  Νάπολης (Ιταλία) και το Πανεπιστήμιο του York (UK).

 

Μέλος Ομάδας Έργου PREMIA:

(Τομέας Βιοκαύσιμα), R&D, demonstration and incentive programmes effectiveness to facilitate and secure market introduction of alternative motor fuels,
σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με το Ερευνητικό Ινστιτούτο "SETREF", για λογαριασμό της DG TREN.

Στόχος του έργου είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων μέτρων της ΕΕ στην περαιτέρω διείσδυση των βιοκαυσίμων στα ενεργειακά ισοζύγια των χωρών της ΕΕ.

 

Συμμετοχή στην Ομάδα Έργου MESYR (TEMPUS):

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη προγράμματος σπουδών στο μάθημα της Μηχατρονικής στο Πανεπιστήμιο του Aleppo, που να προσαρμόζεται σωστά στις ανάγκες της Συριακής οικονομίας και να ενθαρρύνει τη δημιουργία βιώσιμων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών στον κλάδο της Μηχατρονικής στη Συρία. Αυτοί οι στόχοι υποδεικνύουν και τα βασικά αποτελέσματα του έργου.

 

Μέλος Ομάδας Έργου ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ι:

Μεγιστοποίηση Ενεργειακής Αυτονομίας Ελληνικών Νησιών με Χρήση Υβριδικών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής, Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ι. Καλδέλλης (ΤΕΙ Πειραιά, 2004)

 

Μέλος Ομάδας Έργου ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ι:

Προηγμένα συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου στον Τομέα της Ύδρευσης,  Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γ. Χαμηλοθώρης (ΤΕΙ Πειραιά, 2004)

 

Μέλος Ομάδας Έργου ΠΑΒΕΤ Νέες Επιχειρήσεις:

Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων Υδρομετρίας (Ανάδοχος ΟΘΡΥΣ ΑΤΕ), Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γ. Χαμηλοθώρης (ΤΕΙ Πειραιά, 2004)